• admin
  • November 1, 2015

Divanhana danas objavila novi studijski album “Zukva”

Nakon iznimno uspješnog albuma “Bilješke iz Šestice” objavljenog krajem 2013. godine, te dvogodišnje regionalne i Evropske turneje od više od 150 koncerata, bend Divanhana objavljuje novi album naziva “Zukva”. Unatoč gustom koncertnom rasporedu, ovaj popularni bh. bend je tokom mjeseca februara u renomiranom studiju Fattoria Musica u Osnabrucku (Njemačka), realizovao svoj treći studijski album.

Na albumu se nalazi 10 numera, većinom sevdalinki, uz nekoliko tradicionalnih pjesama iz drugih dijelova Balkana. Svakako je važno izdvojiti prošlogodišnji hit “Zvijezda tjera mjeseca”, kojim su ispratili fudbalsku reperezentaciju Bosne i Hercegovine na Svjetsko prvenstvo u Brazilu, sevdalinke “Oj Safete, Sajo, Sarajlijo”, “Da sam ptica”, te ranije objavljen singl “Sejdefu majka buđaše” kojim je obilježen i sam izlazak novog albuma.

Album za regionalno tržište objavljuje beogradska izdavačka kuća Multimedia Music, uz ovlaštenu distribuciju Tropika u Bosni i Hercegovini te Croatia Recordsa za teritorij Hrvatske i Slovenije.

Pored članova benda svoj umjetnički doprinos na albumu ostvarili su i beogradski violinist Filip Krumes, makedonski kralj trube Džambo Agušev, te bh. gitarski virtuozi Emir Hot i Boško Jović. Time Divanhana ponovo iskazuje svoju otvorenost i želju za internacionalnom saradnjom i novim muzičkim izazovima.

Interesantno je izdvojiti da Divanhana prvi put u svom studijskom radu ima gošću vokalisticu, i to u pjesmi “Ciganka sam mala”. Riječ je o mladoj i perspektivnoj sarajevskoj sevdah izvođačici Naidi Ćatić, sa kojom bend i nakon objavljivanja albuma planira nastaviti profesionalnu saradnju.

Kada je riječ o neobičnom nazivu albuma članovi benda ističu:

“Zukva je vrsta kisele jabuke koja raste u Bosni i Hercegovini. Jakog je korijena, sitnih plodova i krivudavog stabla. Ne može se presađivati, ali se na nju uspješno kaleme različite vrste jabuka. Kako zukva daje odlične rezultate kad se kombinuje s drugim vrstama, tako i naša sevdalinka daje jednako dobre rezultate kad se njen jaki, tradicionalni korijen osvježi jednako snažnim muzičkim pravcima. Crpeći inspiraciju upravo iz zukve, kao svojevrsnog simbola jakog korijena historijske i kulturne baštine Bosne i Hercegovine, nastavljamo putovanje zemljama Balkana, sakupljajući u svoj ranac, notu po notu, bogatu muzičku baštinu naših naroda, kao sitne plodove jabuke”.

0 Comments

Recent posts

  • Šejla Grgić je nova članica Divanhane

    Read more >>
  • Poslušajte “Vino piju nane age Sarajlije” u izvedbi Divanhane i zvijezde Broadwaya Bradley Deana

    Read more >>
  • Divanhana objavljuje novi studijski album “Kardeş”

    Read more >>

Categories

Tags