• admin
  • October 29, 2018

Šejla Grgić je nova članica Divanhane

Šejlu Grgić javnost poznaje kao izvrsnu izvođačicu pop muzike, koja je svojim obradama svjetskih hitova dobila naziv „bosanska Adele“, ali je nerijetko bivala i angažovana na mnogobrojim projektima koji su uključivali izvođenje BH tradicionalne pjesme sevdalinke gdje se pokazala kao vrsna interpretatorica. Ovu 24-godišnju studenticu magistarskog studija na Muzičkoj Akademiji u Sarajevu, apsolutnog sluhistu i djevojku izuzetnih vokalnih sposobnosti, ćemo ubuduće moći slušati kao vokalisticu bosanskohercegovačkog sevdah benda Divanhana.

Nakon što su početkom septembra 2018. godine objavili da dugogodišnja saradnica Naida Čatić više nije članica benda, danas su sve poštovaoce njihovog rada, saradnike i medije obavijestili o početku nove saradnje sa pomenutom interpretatorkom Šejlom Grgić.

Tim povodom bosanskohercegovački web magazin Klix.ba uradio je intervju sa novom punopravnom članicom sevdah benda Divanhana.

KLIX:BA:  Kako je i kada došlo do saradnje s bendom Divanhana?

ŠEJLA: Sa kolegama iz Divanhane se poznajem sa Muzičke Akademije u Sarajevu, još iz studentskih dana. Pripadaju starijoj generaciji studenata od mene, ali nekako je, čini mi se, nepisano pravilo kada jednom uđeš na Akademiju da se u tamo neprestano vraćaš. Vuku te nazad divne uspomene, vuče te srce i naravno muzika. Tako smo se i mi povremeno sretali na raznim događajima koje je organizovala naša Akademija. Onda se tokom mjeseca jula ove godine desio jedan casting za brodvejski hit mjuzikl „The 25th Annual Putnam County Spelling Bee“ i tamo smo se ponovo sreli. Nisam bila upućena da je Divanhana uključena u taj projekat, kao ni u činjenicu da su već u tom periodu tražili novu članicu koja bi na koncu zamjenila njhovu, već sada bivšu kolegicu Naidu. Pozvali su me na par svojih proba i snimanja u studiju, gdje je sve bilo jako opušteno, prirodno i bez pretjeranih pretenzija da se bilo kakva konkretna saradnja ostvari. Par mjeseci kasnije, već početkom septembra došle su na red probe za gore pomenuti mjuzikl, koji je spojio 16 mladih glumaca i pjevača iz cijele BiH, te smo kroz taj cijeli proces koji je trajao nekih mjesec dana u suštini spoznali kompatibilnost mene i benda; jednu iskrenu muzičku i kreativnu simbiozu koja nam je nedvojbeno bila suđena. Nakon premijere mjuzikla, koji je proputovao kroz sedam gradova naše zemlje, pri povratku u Sarajevo, bilo nam je svima jasno da je jedini naredni korak koji je bio prirodan jeste da zakoračim u ovaj sjajni kolektiv i da svim srcem zaplovim u sevdah, kojim se jako dugo nisam potpuno predano i istraživački bavila, za čim sam sada dobila priliku. Izuzetno sam sretna i jako uzbuđena što ću u bendu sasvim sigurno razvijati svoju kreativnost u drugom pravcu, te sebe kao umjetnika i interpretatora, i naravno zajedno sa kolegama nastaviti u realizaciji njihove dugogodišnje misije; širenja Ljubavi i sevdaha, širom ove lopte šarene.

KLIX:BA:  S obzirom na to da se pripremate od jula ove godine, zanima me kako funkcionišete kao tim? Kako izgleda jedan vaš radni dan, je li ti dugo trebalo da se uklopiš, ima li možda neka anegdota?

ŠEJLA: Divanhana je u suštini kolektiv sačinjen od vrijednih ljudu, sanjara koji žele da muzikom stvore jedan novi, bolji svijet za sebe i svoju okolinu. Kolektiv koji je na sebe uzeo jedno ozbiljno breme da našu tradicionalnu pjesmu sevdalinku prezentuje publici širom svijeta i time bude ozbiljan kulturni ambasador naše zemlje. U takvom timu i okruženju je vrlo lako funkcionisati i momci iz benda su vrlo otvoreni za svaku ideju koju želim da realizujem. Probe su svakodnevne, mnogo zabavne i kreativne, te osjećam kako bend polako otvara kreativnost i orijentiše zvuk upravo prema mom načinu i stilu izvođenja sevdaha, što je jedan istinski gušt za interpretatora. Otisnuli smo se u kreativnost pa ćemo vidjeti gdje će nas naša priča odvesti, ali slutim da smo na jednom jako uzbuljivom i lijepom početku. Slutim da najljepše stvari za ovaj bend tek dolaze. Anegdota je mnogo, zaista, i mnogo je zabavan kompletan stvaralački i realizatorski proces. Ipak, ajmo one najljepše ostaviti za scenu.

KLIX:BA:  Odakle ljubav prema sevdahu? Šta za tebe lično predstavlja izvođenje sevdalinki?

ŠEJLA: Moj prvi dodir sa muzikom je zapravio bio dodir sa sevdalinkom. Sevdalinka je pjesma koja je sastavni dio života svakog žitelja naše zemlje, te sam tako i ja kao mala djevojčica uz svoje roditelje, ali i uz radio i televiziju, upijala svu ljepotu sevdalinke. Svi mi koji se bavimo pjevanjem volimo da se hvatamo u koštac sa teškim pjesmama, a činjenica je da je sevdalinka ozbiljan izazov za svakog izvođača. Pjevati sevdalinke za mene predstavlja iskreno zadovoljstvo te otvara nove dimenzije u umjetničkom smislu. Improvizacija koja je važan segment u sevdalinci kao slobodnijoj formi meni kao izvođaču stvara mogućnost da sebe, svoje ideje i emocije, iskažem onako kako u tom trenutku osjećam, a publika je ta koja uvijek osjeti iskrenu emociju. Ono što me iskreno raduje jeste da bend sigurno ima jako aktivan koncertni život što je suština bavljenja muzikom. Izaći i ostaviti srce na sceni, pokloniti publici dušu i uspomenu koju će da čuvaju kao hamajliju do kraja života.

KLIX:BA:  Publika te i inače pamti kao interpretatorku pop pjesama. ostaje li to po strani ili ćemo uz prekrasne sevdalinke čuti i poneku pop rock pjesmu u tvojoj izvedbi?

ŠEJLA: U ovom trenutku sam svoju kreativnu energiju i želju za učenjem i napredovanjem orijentisala apsulutno ka sevdahu, te radu sa Divanhanom. Mnogo je koncerata već u planu, kao i ozbiljnog istraživačkog i studioznoga rada i priprema za prve studijske avanture i snimanja. Nikada nisam bila isključiva niti se odricala bilo kojeg muzičkog stila koji mi je blizak, a pop muzika je svakako jedan od njih. Shodno tome nikada ne bih rekla da sam napisala posljednju notu u toj meni iznimno dragoj muzici.

KLIX:BA:  Koncert u Mostaru planiran za 7. novembar u „ Kosači“ je prvi na kojem ćeš nastupati kao vokal Divanhane pred BH publikom? Kako se osjećaš i kako su protekle pripreme za ovaj koncert?

ŠEJLA: Koliko sam mogla primjetiti za ovo kratko vrijeme koje sam provela u bendu, Mostar je za članove Divanhane centar inspiracije i mjesto gdje se oni uvijek punog srca vraćaju, te iznova i iznova mu se raduju. Tu su imali neke od najljepših koncerata, te su jedan od njih i prenijeli na nosač zvuka, te sigurno da je na meni ozbiljna odgovornost da na svojim leđima iznesem svu tu energiju i ljubav koju Divanhana i Mostar dijele, da to sve pretočim u pjesmu, u sevdah. Bit će to, sigurna sam, još jedna noć za pamćenje, kako za bend tako i za publiku, a za mene sigurno ostati vječna uspomena na prvi koncert sa bendom, prvu tremu i uzbuđenje pred onaj prvi korak na daske koje život znače. Proteklih mjesec dana radimo svakodnevno, pripremamo jedan novi repertoar, i zaista željno isčekujem da ga podijelim sa našom dragom publikom u Mostaru.

KLIX:BA:  Za kraj, kakvi su dalji planovi i šta slijedi kada je riječ o tvojoj karijeri?

ŠEJLA: Kao što ranije rekoh, bend je poznat po tome da ima jako aktivan koncertni raspored te već sada mogu najaviti koncerte u Offenbachu 3. novembra kao i pomenuti koncert u Mostaru 7. istog mjeseca. Nakon toga slijede koncerti u Danskoj, Sloveniji i Švedskoj. Januar mjesec ćemo sasvim sigurno posvetiti kreativnom radu i snimanjima u studiju, kada ćete vjerujem dobiti i prvi muzički poklon od mene i Divanhane, da sa pjesmom i ljubavlju započenom još jednu uspješnu godinu, nadam se za sve nas u našoj divnoj zemlji.

0 Comments

Recent posts

  • Šejla Grgić je nova članica Divanhane

    Read more >>
  • Poslušajte “Vino piju nane age Sarajlije” u izvedbi Divanhane i zvijezde Broadwaya Bradley Deana

    Read more >>
  • Divanhana objavljuje novi studijski album “Kardeş”

    Read more >>

Categories

Tags